Return to site

Sessizlik Pratiği

· Tr,Sessizlik,İnziva,Meditasyon,Mindfulness

Selin Ilgaz

Geçtiğimiz Cumartesi MBSR Eylül programının sessizlik günüydü. Her grupta olduğu gibi, 4 saatlik bir sessizliğin aslında o kadar da zor olmadığını, tersine böyle bir alana ne kadar ihtiyacımız olduğu konuşuldu. Sessizlik pratiği deyince akla ilk inziva haftaları geliyor olabilir. Uzun süreli sessizliği deneyimlemek için 5-10 gün süren inzivaları seçebiliriz tabii ki. Ama burada daha ulaşılabilir ve hatta günlük veya haftalık uygulayabileceğimiz bir pratikten söz edeceğim.

Sessizlik sinir sistemimizi doğal bir şekilde bedenin dinlen ve sindir modu olan parasempatik moda geçmesini kolaylaştırıyor. Sessizlik her zaman sinir sistemin rahatlaması için tek çözüm değildir ama buna yardımcı olabilir. Özellikle şehirde meşgul ve kalabalık hayatları olanlar için. Kendi deneyiminize dönüp bakın, günün ne kadarı sessizlikte geçiyor? Konuşma veya televizyon sesi olmadan geçirdiğiniz süre nedir? Eğer bu hiçe yakınsa aşağıda anlatılan sessizlik pratiğini denemek isteyebilirsiniz.

Sessizliği deneyimlemek için çok uzun sürelere ihtiyacınız yok. Sabah, evdeki herkesten yarım saat önce bile kalkmak, o yarım saati sadece kendinize ayırmak günlük yapabileceğiniz bir sessizlik pratiği oluşturmak için yeterli olabilir. Veya akşam yatmadan önce yarım saat kendinize, odanıza çekilecebileceğiniz bir alan yaratabilirsiniz. Hatta ailenizi de işin içine katıp, sessiz kahvaltı yapmaya hep beraber karar verebilirsiniz mesela! Özellikle erken kalkabiliyorsanız, sabahın erken saatleri yeni başlayan günün sessizliğinden faydalanabiliyorsunuz. Akşamları da yine evin ve şehrin sessizleşmesinden faydalanabilirsiniz.

Ne yapabilirsiniz sessizlik pratiğinde?

Öncelikle ekranları uzaklaştırarak başlayabilirsiniz. Sonrasında da bu vakti nasıl geçireceğinize karar verebilirsiniz. Bu her gün farklı bir şey olabilir.

Ben mesela sabahları en az 1 saatimi sessizlikte geçirme alışkanlığı edindim ve bazı sabahlar bu zamanımı meditasyon ile, bazı günler yazı yazarak, bazı günler yoga yaparak, bazı günler ise hiçbir şey yapmadan, enstrümantal bir müzik eşliğinde sadece duruyorum!

Fikir olsun diye sessizlik zamanınızı geçirebileceğiniz aktiviteleri sıralıyorum:

  • Sessizlikte kahvaltı hazırlayıp, yine ekranlardan uzak bir şekilde ne yediğinizin, düşüncelerinizin, duygularınızın farkında olarak onu tüketmek
  • Kendinize sıcak bir içecek hazırlayıp onu içerken camdan dışarıyı izlemek
  • Yeteri kadar erken kalktıysanız gün doğumunu izlemek
  • Bir meditasyon kaydı eşliğinde bedeninizi, nefesinizi gözlemlemek
  • Bedeni rahatlatan esnemeler yapmak
  • Yazı yazmak
  • Resim çizmek
  • Hiçbir şey yapmamak da bir seçenek!

Sessizlik pratiğinde siz ne yapmayı seçebilirsiniz?

Bunun bir pratik olduğunu ve doğru/yanlış gibi bir olgu olmadığını hatırlatırım. Hatta sessizlik derken sadece dış sesleri azaltıyoruz ama fark edeceksiniz ki zihin o kadar çok konuşuyor ki, sessizliği fark etmeyebiliyoruz bile! Bu çok normal, dış sesleri azaltmak doğal olarak düşüncelerin daha çok duyulmasına yol açıyor. Ama bazen yavaş yavaş zihnin de sakinleştiğini ve sessizleştiğini de deneyimleme şansımız olabiliyor. Neden düşüncelerim susmuyor diye kendimize kızmamıza veya düşünceleri ortadan kaldırmaya çalışmamıza gerek yok.