• Mindfulness Nedir?

     

     

    "Mindfulness, bilinçli olarak, açık, nazik ve anlayışlı bir şekilde dikkati yönlendirmekten ortaya çıkan farkındalıktır."

    Shario & Carlson

    broken image
  • Mindfulnessı, hepimizde olan ve pratiklerle geliştirebildiğimiz "anda kalma becerisi" olarak açıklayabiliriz. Bedensel duyumlarımızı, duygularımızı ve düşüncelerimizi yargılamadan, onları değiştirmeye çalışmadan gözlemleyerek bilinçli bir şekilde anı yaşama pratiğine Mindfulness diyoruz. Bu pratikle, hep planlamalarda, geçmişte veya gelecekte olan zihni "yapma" modundan, "olma" moduna bilinçli bir şekilde geçiriyoruz.

     

    Bu şekilde, duyusal seviyede neler olup bittiğinin bilincinde oluyoruz: duyduklarımızın, gördüklerimizin, hissettiklerimizin; o an yaşamakta olduğumuz deneyimimizin. Aynı zamanda iç dünyamızdaki duygu ve düşüncelerin de farkına varmamızı sağlıyor. Farkındalık becerimizi geliştirmek zihnimizin ve iç dünyamızın nasıl çalıştığını daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.

    "Mindfulness dikkati belli bir şekilde yönlendirmeden gelen farkındalıktır: bilinçli, şimdiki anda ve yargısızca" Jon Kabat-Zinn

     

    Hiç yoldayken gideceğiniz yere varıp yaptığınız yol ile alakalı hiçbir şey hatırlamadığınız oldu mu? Veya “bir daha böyle yapmayacağım, artık daha farklı tepki vereceğim” deyip aynı durumda tekrar aynı tepkiyi sergilediğinizi fark ettiğiniz oldu mu? Bu örnekler tam da “otomatik pilot” dediğimiz işleyiş biçimini özetliyor. Günün çoğunu “otomatik pilotta” geçirdiğimizde, “anlardan” ibaret olan günü kaçırıyoruz. Türkçeye “Bilinçli Farkındalık” olarak çevrilen “Mindfulness” aslında yaşadığımız deneyimin yaşarken farkında olma becerisini geliştirme çalışmasıdır. Düşüncelerin, duyguların ve bedensel hislerin yargısız bir şekilde farkına varmamızı sağlar. Kendi deneyimimizin farkına vardığımız zaman ise, alışagelmiş otomatik kalıplardan çıkıp, durumlara, hayata bilinçli bir yanıt verme seçeneği çıkar karşımıza. Dikkati verme becerisini geliştirmek ve anda yaşadığımızın farkında olmak hayatın baskılarını ortadan kaldırmaz ancak onlara daha verimli ve daha sakin karşılık vermemize yardımcı olabilir.

     

    Mindfulness’ı öğrenmek ve pratik etmek genellikle bilinç dışı gerçekleşen kalıplaşmış duygusal ve fizyolojik tepkilerinin farkına varmamızı ve onlardan bir adım geri atmamızda yardımcı olur. Bu pratik aynı zamanda hayatımızda tamamıyla var olmamızı sağlar ve hayat kalitesini artırır.

    Mindfulness bu konularda yardımcı olabilir:

    • Otomatik, alışagelmiş tepkileri fark etme, yavaşlatma veya durdurma
    • Zorlayıcı ve karmaşık durumlara daha etkili bir şekilde karşılık verme
    • Durumları daha net görebilme ve onlara daha iyi odaklanabilme
    • Yaratıcılığın artışı
    • İşte ve evde denge ve esneklik elde etmek
  • Daha fazlası için

    Mindfulness ile ilgili yazılarımızı okuyun

    broken image

    Mindfulness nedir, ne değildir?

    Mindfulness hakkında bilinen 6 yanlış

    broken image

    Mindfulness pratiğine başlamak için 5 neden

    Mindfulness'ın bilimsel olarak kanıtlanmış etkileri

    broken image

    Mindfulness pratikleri

    Mindfulness pratiklerini nasıl gerçekleştirebilirim?